Fonollosa

El poble de Fonollosa, cap del municipi amb el mateix nom, està situat al quilòmetre 14 de l’antiga carretera de Manresa a Calaf, a 525 metres d’altitud, en una pla estructural que limita al nord i ponent amb la serra de Castelltallat i que és solcada per la riera de la Vall o de Fonollosa. És a través d’aquesta vall, per on discorren les principals vies de comunicació per arribar al poble, i on es poden observar els indrets més destacats en quan a vegetació.


Té una població de 275 habitants, entre els quals la meitat habiten en masies disseminades i ravals, i l’altre al nucli. Aquest, està format per pocs carrers, la Plaça Major, l’Ajuntament, l’Església, l’escola i la zona esportiva. Prop del nucli hi ha els ravals del Paisà, de la Pocafarina i el de la Solana.

El poble de Fonollosa —amb el nom d’origen evidentment botànic— és documentat des de la primeria del segle XI. Fonollosa fou senyoria de la casa comtal, i després ducal de Cardona, com també ho foren Camps i Fals.

La vida cultural del poble és a càrrec de l’Associació Cultural Recreativa de Fonollosa. A part de la Festa Major, que es celebra el diumenge després del 18 d’agost, festivitat de Santa Elena (que és la patrona del poble), l’entitat organitza diverses activitats de projecció del poble i ressò, com les Vesprades sota l’Alzina (cicle de concerts estiuencs que es celebren a l’Alzina centenària del Mas Querol), les Caramelles de Fonollosa (que agrupen un centenar de caramellaires), o la Nit Viva, una mostra d’oficis i vida rural impulsada per una secció de l’entitat, el Grup de Teatre Faltagent de Fonollosa.

Fonollosa és l’únic dels nuclis del municipi que històricament havia comptat amb la presència d’activitat industrial, tot i que en l’actualitat es troba tancada la fàbrica tèxtil que en els seus bons temps havia ocupat a més de 60 persones de la zona i principalment del nucli, trobem altres empreses importants com Elèctrica Pintó i Bages Cargol.